KOÇAKLAR TARIM

KIRMIZI ALABAŞ

Yurt dışında kohlrabi adıyla bilenen alabaşın ülkemizde fazla bir geçmişi yoktur. Lahanagillerden bir sebzedir alabaş, Ülkemizde yeni yeni tanınmaya başlandı yurt dışında ” cennet topuzu” veya kohlrabi olarak bilinir. akla gelen hemen hemen her vitamini ve minarali bünyesinde barındırır. Başlıca sahip olduğu potasyum, fosfor, kalsiyum ve demir elementlerinin yanında A,B ve C vitamin deposudur. Bunda vitamin ve minarel kaynağı olan alabaşın bir diğer güzel yanı yılın her mevsimi yetiştirilebilmesidir.

KIRMIZI ALABAŞIN FAYDALARI

Kansere karşı koruyucu özelliği vardır; güçlü bir antioksidan kaynağı olan alabaş akciğer ve kalın bağırdak kanserine yakalanma riskini azaltır.
Kilo vermeye yardımcı ; düşük kalori değerleri ve lifli yapısından dolayı kilo vermenize yardımcı olur.
Katarakt ve felç; oluşumunu büyük ölçüde engeller.
Kalp ve sinir hastalıklarına iyi geldiği bilinir.
Hipertansiyona iyi gelir; içerisindeki potasyum sayesinde yüksek tansiyonu dengeler ve vücuttaki iyotu emer.
Astım ve bronşite iyi gelir; nefes açıcı özelliği ile nefes darlığına astım ve bronşit hastaları için mükemmel bir takviye suyunu içtiğinizde öksürüğe de iyi geliyor.
Süt yapıyor; emziren annelerin sütünü arttırmada yardımcı
Bağışık güçlendirici ; içeriğinde bulunan selenyam etkisi ile çocuklarda zeka gelişiminde oldukça faydalı
Romatizma ; romatizmal ağrıları hafifletmeye yardımcı
Sivilce ; yüzdeki yağları dengeliyor ve sivilceleri yok edebiliyor.

NASIL TÜKETİLMELİ ?

Çİğ ya da pişmiş şekilde tüketilmesi mümkün olan alabaş, salatalara, çorbalara, sulu yemeklere vb. ilave edilerek veya yanında turp gibi yenilebilir. Yapraklarından sarma dahi yapabilirsiniz.
 

ALABAŞA DİKKAT !!!

Alabaş faydası olduğu kadar tüketilirken bazı tiroid problemi olanlarda haftada bir iki kez tüketilmeye ve iyotlu tuz ile birlikte alınmasına dikkat edilmelidir. Vücutta ki iyotu emmiş olmasından dolayı tiroid hastalarının dikkat etmesi gereken bir bitkidir.