Turpgiller familyasına mensup olan roka yeşil yaprakları daha çok salatalarda kullanılmakla birlikte garnitür olarak da tüketilmektedir. Akdeniz Bölgesi ülkelerinde popüler olan roka son on yıldır ABD ve diğer Avrupa ülkelerinde de tüketilmeye başlanmıştır.
Yeşil yapraklı, acımsı bir tada sahip roka C vitamini açısından zengin bir içeriğe sahiptir. C Vitamininin yanı sıra çeşitli mineraller, glukozinolat, kalsiyum, folat ile A, K ve P vitaminleri de yine Roka’nın etken maddeleridir. 100 gram roka bir kişinin neredeyse günlük K vitamini ihtiyacının tamamını karşılamaya yeterlidir.
Rokanın faydaları nelerdir?
Roka, oldukça zengin bir antioksidan kaynağıdır. Bu özelliği dolayısıyla düzenli olarak tüketilmesi halinde soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi hastalıklara koruma sağlarken serbest radikaller sebebiyle meydana gelen kanser sorununa karşı verilen mücadelede de antioksidanların önemi büyüktür.
Roka, kemik gelişimine katkı sağlayan önemli ürünlerden bir tanesidir. Kemiklerde meydana gelmesi muhtemel hasarların roka tüketerek önlenmesi mümkündür. Bu bağlamda özellikle kemik gelişimi henüz tamamlanmamış çocuklar ve kemiklerinin yapısında zayıflama söz konusu olan yaşlılar için roka tüketiminin önemi büyüktür.
İçeriğindeki mineraller sayesinde cildi yenileyen roka, cildin pürüzsüz bir hal alıp canlı bir görünüme kavuşmasını mümkün kılar. Cilt kusurlarının giderilmesi için uygulanan alternatif tedavi yöntemlerinde rokaya yer verilebilir.
Kalsiyum ve demir mineralleri açısından oldukça zengin bir yapıya sahip olunan roka, saçların parlak bir hal almasını sağlar ve saç dökülmelerini önler.